slate-wall-colin-forbes-building-95db443b

Colin Forbes Building

The Sedgwick Museum of Earth Sciences is the oldest of the University of Cambridge Museums. Nearly 2 million fossils were disseminated through different buildings and now the time has arrived to reunite all the collection under the same roof – or behind the same façade.

Cowper Griffith Architects had the difficult task of designing a new structure which could represent and blend with the exposition inside. “Natural slate, a material that is formed beneath the earth over millions of years was chosen to reflect the fossils and rock samples housed inside the building”, explains Alice Milligan, architect.

The new modern space was also named after Dr Colin Forbes, a senior figure in the University’s Department of Earth Sciences. Many of the fossils are quite sensitive and recreating the necessary conditions inside was even more important than the external aesthetics.

PRODUCT USED: CUPACLAD®

Our CUPACLAD® 101 RANDOM rainscreen cladding system is synonymous with creativity and gives any facade an original design that makes the most of the flexibility and natural durability of our slate.

Project website: https://www.cupapizarras.com/uk/projects/colin-forbes-building-cambridge-university/

Image gallery

Share: Facebook Twitter LinkedIn Email

Related projects

BC-4-compressed-and-resized-ac5b36c6

Brodie Castle: Playful Garden Visitor Center

Our role was working with Gareth Hoskins to create a new visitor pavilion as the main entrance to…
Learn more
Bayview Aberystwyth (Alex Upton Photography) (14)-7a74c102

Bay View

CUPACLAD 101 Logic was recently installed as part of a striking new-build project, located in Aberystwyth, Wales. The…
Learn more