IMBC-0219-12531_-compressed-dffe0ab2

Iron Mill Bay Cottage

A striking new build house situated on the shoreline of the Firth of Forth in Iron Mill Bay, Charlestown. The isolated low-lying site has disused railway tracks and remains of the Foundry cottage next to the Lyne burn. The site has a rich industrial history, which contributed to the strong industrial concept featured in the design of the house.

This project created a two storey, five bedroom family home with a T-shaped floor plan and complex form. The roof structure consists of mono pitch roofs over side wings and a duo-pitch roof over the main double-height living area, which features an access bridge to the master bedroom suite. The build has limited steel framing, a double-height stability frame and a timber stud inner leaf with varying external cladding types – brick, rubble masonry, weathering steel panels and timber board cladding. Circular and arched windows and some reclaimed stone from the demolished cottage was used for cladding the circular stair tower.

A single-storey store building on the site of the existing ruined cottage was also designed, to be constructed at a later stage when the client’s finances permit. This will be timber inner leaf, blockwork outer leaf with corrugated sheet roofing on exposed timber roof trusses and a concrete raft foundation for flood resistance purposes.

Separate discharge consent applications to SEPA were required for the foul drainage for both buildings to separate the septic tanks and reedbeds. Drainage was installed with storm drainage to the soakaway for the main house and to Lyne Burn for the cottage.

Project website: https://www.davidnarro.co.uk/projects/private-house-iron-mill-bay/

Image gallery

Share: Facebook Twitter LinkedIn Email

Related projects

portfoliopic_2320-236b9cee

Commonwealth Games Cube Apartment Concept Designs

The East End of Glasgow is peppered with simple, homemade structures that emerge seemingly randomly in areas of…
Learn more
SAC-4-aspect-ratio-712x462-1-712x462-830244b5

Scottish Autism Centre

Contractor: Marshall Construction Area: Alloa, Clackmannanshire, Scotland Project Type: Replacement windows, doors and the installation of a new…
Learn more